Voluntariat la Cetatea Râșnov: ghidaj în limba engleză și multă istorie

Alex, unul dintre voluntarii proiectului

Cetatea Râșnov este considerată cea mai mare cetate fortificată din Transilvania, în vremurile de demult fiind capabilă să găzduiască 400 de persoane. În prezent structura ei magnifică este vizibilă de la mare distanță, localizată pe unul dintre cele mai frumoase și înalte dealuri din zonă.

Deschisă fiind pentru vizitare pe tot parcursul anului, Cetatea Râșnov are nevoie de ajutor extra în special vara, atunci când numărul turiștilor crește simțitor. De aceea proiectul “Voluntari pentru muzee brașovene” s-a dovedit o ocazie unică pentru cetate, oferind atât voluntarii atât de necesari activităților specifice, cât mai ales expertiza în domeniul managementului voluntarilor destinată pregătirii unor coordonatori de voluntari interni, care să poată continua această muncă și în anii următori.

Cea mai relevantă sarcină a voluntarilor în cetatea Râșnov este ghidajul turiștilor în incinta cetății. Voluntarii furnizează cele mai importante informații despre istoria și legendele cetății și ajută turiștii să identifice punctele reprezentative. Ghidajul este oferit în limba română și engleză, fiind gratuit.

Gabriel, unul dintre cei doi coordonatori de voluntari ai cetății ne-a declarat că munca voluntarilor este extrem de important și de neînlocuit pentru că “ei sunt extrem de folositori pentru cetate, învață repede, oferind ghidaj vizitatorilor, inclusiv celor străini, mulțumită cunoștințelor lor de limba engleză”. Mai mult, pe parcursul verii în cetate au loc în mod constant diferite festivaluri culturale, ele făcând parte din oferta curentă a Cetății Râșnov. De exemplu în această perioadă este în desfășurare Festivalul de Film Istoric, aflat la ediția a IV-a, care va ține până în 20 august. Alexandru Oncioiu este unul dintre voluntarii care ajută în această săptămână. Este din Râșnov și are 17 ani. Alex este foarte bucuros că are ocazia să voluntarieze în cadrul Cetății Râșnov, fiind totodată un lucru util pentru că “am oportunitatea de a-mi îmbunătăți limba engleză. Acest lucru mă ajută foarte mult, pentru că vreau să-mi iau diploma în engleză și poate, să studiez în străinătate”. Alex este foarte isteț, extrem de activ, pasionat de Râșnov și de istorie, care a povestit cu noi doar în engleză, pe tot parcursul acestui interviu.

Leave A Comment

Asociatia Colors este inreg. la Reg. Asociatiilor si Fundatiilor cu nr. 27/23.04.2008
CIF 23843119 RO75RNCB005310754350001 operator de date personale nr. 18981