O șansă unică în viață!

Bianca și Diana, voluntari ai proiectului

Bianca Țepeș și Diana Petculescu, două adolescente din două licee diferite din Brașov,  au devenit cele mai bune prietene după ce au voluntariat împreună în proiectul “Voluntari pentru muzee brașovene”. Le-am adresat câteva întrebări despre experiența lor de voluntariat în proiect.

Acest proiect este prima voastră experiență de voluntariat?

Bianca: Pentru mine, nu. Am mai fost voluntar la Crucea Roșie și în trecut am participat ca voluntar într-un proiect de mediu.

Diana: Pentru mine este prima experiență reală de voluntariat, absolut uimitoare. La școală am mai participat la proiecte ecologice, dar niciunul dintre ele nu a fost atât de mare, precum acesta.

Cum ați găsit informații despre proiect?

Diana: unul dintre prietenii mei mi-a trimis un link către site-ul proiectului. Mi s-a părut interesat, ceva nou pentru vacanța aceasta. Și m-am întrebat: de ce nu? Ar putea fi o bună aventură pentru vara aceasta!

Toți voluntarii cu care am discutat ne-au spus că prin intermediul acestui proiect au învățat o mulțime de lucruri și și-au dezvoltat multe abilități. Este la fel și pentru voi?

Bianca: Bineînțeles, da! Am învățat o mulțime de lucruri! Mai ales despre munca în muzeu. Nu m-am așteptat să fie prea multe de făcut atunci când stai și observi vizitatorii. De asemenea am primit mai multe informații despre cetate pe care vreau să le folosesc în viitorul apropiat ca și ghid pentru familia mea. Le pregătesc o excursie specială, care va include și cetatea. Voluntariatul m-a ajutat să-mi depășesc punctele mele slabe. Sunt o persoană timidă, însă aici a trebuit să fiu mai deschisă, să lucrez și să interacționez cu persoane diferite. Nu doar români, ci și străini. Așa că a trebuit să-mi depășesc timiditatea și frica. Și am reușit!

Diana: Am învățat mai multe despre cetate, despre istoria ei, despre viața persoanelor care au obișnuit să trăiască aici. Dar cel mai important lucru pe care l-am obținut aici, am învățat să mă cunosc mai bine. De când mă știu mi-a fost frică de vorbitul în public, mai ales în engleză. Aici, ca ghid, nu am avut de ales. A trebuit să vorbesc în engleză și am vorbit. Am avut ocazia să îmi depășesc frica. În timpul voluntariatului la Casa Mureșenilor am descoperit de asemenea că îmi plac copiii și îmi place să lucrez cu ei. Săptămâna în care am lucrat cu copii de 3-7 ani a fost extraordinară! Pot să spun că a fost cea mai bună experiență pentru mine, vara aceasta.

Bianca, pentru tine care este cea mai memorabilă experiență din acest proiect?

Bianca: prima zi în care am avut ghidaj în limba engleză. Am fost foarte agitată, pentru că nu mai făcusem nimic de genul acesta înainte. Dar totul a fost ok și cuplul pentru care am făcut ghidaj împreună cu Diana a fost mulțumit. La final și-au făcut o poză cu noi… bănuiesc că asta înseamnă că le-a plăcut ce au văzut și au auzit 🙂

Diana: Da, este adevărat. Și pentru mine a fost o zi importantă. Chiar dacă eram agitată, am vorbit în engleză. Am vrut să mă înțeleagă și să le pot oferi cât mai multe informații posibile. Și a fost interesant să interacționez cu persoane din diferite culturi și să le observ reacțiile la diferitele date istorice pe care le-au primit. A fost curios că au fost mai interesați de povestea italianului care a vrut să-și facă un restaurant în cetate, decât de alte povești. Pentru ei este bizar și neobișnuit să dai pe mâini private un monument istoric ce ar trebui să fie deschis pentru public. Pentru români nu este așa de controversat.

Proiectul este pe sfârșite. Intenționați să vă continuați aventura de voluntariat?

Bianca: Da, voi păstra contactul cu Asociația Colors, pentru alte proiecte de voluntariat.

Diana: Pentru mine a fost o experiență incredibilă, o șansă unică în viață, pe care cu siguranță o voi repeta, dacă voi avea timp!

 

Leave A Comment

Asociatia Colors este inreg. la Reg. Asociatiilor si Fundatiilor cu nr. 27/23.04.2008
CIF 23843119 RO75RNCB005310754350001 operator de date personale nr. 18981