Ștefania

Ștef, ghid la Cetatea Râșnov

Ștef este o tânără de 17 ani cu un accent englezesc extrem de drăguț! De la distanță se mișcă încet, dar grațios. Imaginea ei aduce în mod subtil cu cea a profilelor nobile de pe monedele romane. Este sigură pe ea, modestă, activă și gesturile ei arată că nu este pentru prima oară când face voluntariat. Povestind cu Ștef am rămas impresionate de cât de multe are de spus.

Ai mai fost voluntar?

Da, voluntariez de un an la Tineri pentru Tineri. Cred că voluntarii și cei care se ocupă de voluntari sunt persoane mult mai interesante, mult mai deschise decât restul. Toți au o mulțime de informații din diferite domenii pe care vor să le împărtășească cu alte persoane, așa că pot să învăț foarte multe de la ei.

Cum ai aflat despre acest proiect? Și de ce l-ai ales?

Coordonatorul meu mi-a spus despre proiectul “Voluntari pentru muzee brașovene”. A fost ca și cum visele îmi deveneau realitate! Vreau să lucrez ca ghid, să întâlnesc oameni de prin toate colțurile lumii și să-mi îmbunătățesc engleza. Tot ce mi-am dorit, am găsit în acest proiect! De aceasta l-am și ales – este perfect pentru mine!

Cum arată o zi obișnuită pentru tine aici? O poți descrie?

La început mi-a fost puțin greu. A trebuit să mă trezesc la ora 7, să prind trenul și să fiu aici (n.a. Cetatea Râșnov) în jur de ora 9. Pe timpul verii lucrul ăsta pare imposibil! Dar încetul cu încetul am învățat să mă obișnuiesc. Îmi place ce lucrez și oamenii cu care cooperez. Angajații sunt foarte buni. Avem relații foarte bune cu cei din echipă. Principala noastră sarcină aici este ghidajul în interiorul cetății, atât în română, cât și în engleză. Dacă vorbești mai multe limbi străine, este cu atât mai bine, pentru că avem turiști de peste tot. În primele zile aici nu am avut prea multe cunoștințe despre cetate, a fost o perioadă în care am învățat, am primit informații, am observat ghizii locali. Și apoi, într-o zi pe când vroiam să plec acasă, cineva m-a întrebat: Ești ghid? Am vrea un tur. Atunci a fost momentul – acum sau niciodată! Am fost foarte agitată, dar am încercat! Din fericire a fost un grup cu români. Dar în ziua următoare am avut trei grupuri de străini – din Anglia, Israel și două fete din Franța. De atunci cred că am fost ghid pentru vreo 200 de turiști!

Super cifră! E dificil să fii ghid?

Nu chiar. Vreau să-mi dezvolt abilitățile de comunicare. Cel mai dificil este să îi menții pe oameni atenți la ceea ce vorbești și să le oferi informația de care au nevoie. Uneori am fost dezamăgită pentru că aș fi vrut să spun grupului o mulțime de lucruri, dar ei nu s-au arătat prea interesați. Mă opreau la jumătatea propoziției. Din fericire acum pot să recunosc un grup care chiar vrea ghidaj de unul care nu dorește așa ceva.

Ca voluntar ai mai avut și alte sarcini, în afară de a fi ghid?
Da, sarcinile noastre variază. Uneori au nevoie de noi pentru munca administrativă, de exemplu scanatul cărților vechi sau, precum ieri, ajutor la repararea unei expoziții. Am petrecut 6 ore punând la loc fotografiile care au căzut.

Ce te aștepți de la această experiență?

În principal, să vorbesc engleză toată vara și să fiu un vorbitor în public mai bun, la finalul acestui proiect.

La finalul interviului, Ștef este relaxată și într-o dispoziție foarte bună. Își scutură ușor părul, zâmbește și se pregătește de următoarea întrebare. Bravo Ștef, ești o campioană!

 

Leave A Comment

Asociatia Colors este inreg. la Reg. Asociatiilor si Fundatiilor cu nr. 27/23.04.2008
CIF 23843119 RO75RNCB005310754350001 operator de date personale nr. 18981